Ел. поща: office@onkologiabg.com

ул. Дамян Груев 6, София Вижте на картата

ул. Блага вест 3, София Вижте на картата

бул. Президент Линкълн 128 , София Вижте на картата

бул. Васил Априлов 20, Пловдив МБАЛ "Централ Хоспитал"

Рак на белите дробове

Превенция

Няма как да предотвратите рака на белия дроб, но можете значително да намалите риска:

  •  Не пушете. Ако не сте пушили, не започвайте. Говорете на децата си, за да разберат, че трябва да избягват пушенето. Започнете разговорите с децата си отрано, за да могат в бъдеще да издържат на изкушението от своите съученици.
  •  Спрете да пушите. Спрете да пушите сега! Отказването от тютюнопушене намалява риска от рак на белия дроб, дори да сте бил/а пушач с години. Проведете с Вашия лекар разговор за най-добрите стратегии за отказване от тютюнопушене.
  •  Избягвайте пасивното пушене. Ако живеете или работите с пушачи, бъдете настоятелни да откажат. Или поне да пушат навън. Избягвайте помещение в които се пуши, като барове и ресторанти.
  •  Проверете дома си за радон. Проверете нивата на радон в дома си. Високите нива на радон могат да бъдат овладени и така да направите дома си по-безопасен.
  •  Избягвайте канцерогени. Избягвайте токсични химикали, особено на работното си място. При нужда използвайте маски за лице.
  •  Хранете се с плодове и зеленчуци. Хранителните източници на витамини са най-добри. Избягвайте по възможност таблетните форми, могат да бъдат дори вредни в някои случаи. При пациенти пушачи учените са давали бета каротен на таблетки, като хранителна добавка, с надеждата, че ще понижат риска. Оказало се, че всъщност рискът се увеличил.
  •  Само умерени количества алкохол. Ограничете се до едно питие дневно за жени и две за мъже. За всички над 65 години – по едно питие.
  •  Спорт и упражнения. Поне 150 минути активности седмично. Ако не сте спортували до този момент, консултирайте се с лекаря си за постепенно натоварване. Колоездене, плуване, разхдоки са най-лесните варианти.

<< Справяне с диагнозата. Подкрепа