Ел. поща: office@onkologiabg.com

ул. Дамян Груев 6, София Вижте на картата

ул. Блага вест 3, София Вижте на картата

бул. Президент Линкълн 128 , София Вижте на картата

бул. Васил Априлов 20, Пловдив МБАЛ "Централ Хоспитал"

Рак на гърдата

Справяне с диагнозата. Подкрепа

Диагнозата рак на гърдата може да бъде смазваща. Точно когато се опитвате да се справите с шока и страховете си за бъдещето, Вие трябва да взимате важни решения за лечението си.
Всяка жена сама намира начина за справяне с диагнозата. Докато не откриете кой е най-добър за Вас, от помощ могат да Ви бъдат следните съвети:

  • Научете колкото можете повече за Вашия рак. Попитайте Вашия лекар за по-подробна информация за Вашия рак – вид, стадий, има или не хормонални рецептори. Попитайте и за достоверни източници на актуална информация за Вашите терапевтични опции. Като знаете повече за заболяването и различните опции, Вие ще се чувствате по-сигурни да взимате решения. Разбира се, че ще има и жени, които ще предпочетат да не се информират за детайли за тяхното заболяване. Както и да се чувствате, най-добре информирайте Вашия лекар.
  • Разговаряйте с други пациенти със същото заболяване. Може би ще Ви бъде полезно и да го намерите за окуражаващо, да се свържете с други пациенти с Вашето заболяване. Можете да се обърнете към Вашия лекар, който може да Ви свърже с пациентски организации, които да Ви включат в различни групи.
  • Намерете човек, с който можете да споделите чувствата си. Трябва да откриете кой от Вашите приятели или семейство е добър слушател. Можете да попитате Вашия лекар за контакт с психолог, който е специалист в работата с пациенти с онкологични заболявания.
  • Поддържайте контакт с Вашето семейство и приятели. Те могат да Ви бъдат най-голяма подкрепа по време на Вашето лечение. Когато започнете да казвате на Вашето обкръжение за диагнозата си, вероятно ще получите много предложения за помощ. Помислете предварително какво можете да поискате от тях – помощ при готвенето, например или по-чести срещи, за да си говорите.
  • Поддържайте интимност с партньора си. В нашата култура женските гърди се свързват с женствеността на жената. Говорете с Вашия партньор за това как се чувствате.
  • Грижете се за себе си. Това да се чувствате добре е важно и трябва да го направите свой приоритет по време на лечението. Наспивайте се добре, хранете се добре с колкото може повече плодиве и зеленчуци, правете неща, които Ви харесват, четете и слушайте музика. Ако имате нужда, позволете на Вашите близки да се грижат за Вас. Това не означава, че сте слаба или безпомощна. Използвайте енергията, за да се чувствате добре.

<< Алтернативна медицина | Превенция >>