Ел. поща: office@onkologiabg.com

ул. Дамян Груев 6, София Вижте на картата

ул. Блага вест 3, София Вижте на картата

бул. Президент Линкълн 128 , София Вижте на картата

бул. Васил Априлов 20, Пловдив МБАЛ "Централ Хоспитал"

дек 21

Девет от десет случаи на рак, провокирани от начина на живот

Девет от десет случаи на рак, провокирани от начина на живот

Околната среда и други външни фактори като пушене, пиене, излагане на слънце и замърсеност на въздуха отговарят за девет от всеки десет случая на рак, показва ново изследване

Предишно изследване предполага, че всякакви мутации на клетките играят ключова роля в развитието на тумори, откритие, наречено „хипотезата на лошия късмет“.
Но учени сега вярват, че външни влияния имат много по-голямо влияние, което означава, че ракът може да бъде предотвратен до много по-голяма степен, отколкото се е смятало преди.

Откритието вероятно ще се окаже противоречиво, тъй като предполага, че хората биха могли да намалят риска от получаването на рак през целия си живот, ако просто са направили промени в начина си на живот, като например избягване на излагане на слънце, спортуване или намаляване на цигарите.

Британски статистик твърди, че резултатите показват, че между 70 и 90 на сто от случаите на рак няма да се случат, ако можехме да накараме „с вълшебна пръчка“ всички външни рискови фактори да изчезнат.
Кейт Алън от Световния Фонд за Изследване на Рака добави: „Това не е вярно, че повечето случаи на рак ‘просто се случват’, както и че няма нищо, което da можем да направим, за да ги предотвратим.“
„Нашето изследване показва, че много видове рак са причинени от външни фактори, и че има промени, които всички ние можем да направим в начина ни на живот, за да се намали значително нашият риск от рак.
„В действителност, ние знаем, че около една трета от най-често срещаните ракови заболявания във Великобритания могат да бъдат предотвратени чрез приемане на по-здравословна диета, повече физически упражнения и поддържане на здравословно тегло.“
„И все пак, новото изследване на Стоуни Брук от Университета Брук в Ню Йорк показва, че честотата на раковите заболявания е твърде висока, за да бъде обяснени единствено с прости мутации в клетъчното делене.
Казано по-просто, ако случайни мутации са виновни, щеше да има много по-малко случаи на рак, отколкото всъщност има.
Юсъф Ханън от Университета Стоуни Брук в Ню Йорк, САЩ, заяви: „Тук сме да представим доказателства, че вътрешни рискови фактори допринасят само малко за развитието на рака.“
„Нивата на натрупване на мутации чрез присъщите процеси не са достатъчни, за да обяснят наблюдаваните рискове от рак.“
Изследователите също разглеждали предишни изследвания, които са показали как имигрантите, които се движат от ниска честота на рак към страните с висока честота на рак, скоро развиват същите туморни нива, което предполага, че рисковете са екологични, а не биологични или генетични.
Почти 75 на сто от риска от рак на дебелото черво сега се смята, че се дължи на диети.
По същия начин 86 на сто от риска от рак на кожата се дължи на излагане на слънце, докато 75 на сто от шанса за развитие на рак на главата и шията се дължат на тютюн и алкохол, според новото проучване.
Въпреки че някои редки видове рак могат да бъдат управлявани от генетични мутации, най-разпространените болести се свеждат до фактори на околната среда, те заключават. Те казват, че е важно тези „несвойствени“ фактори да се вземат под внимание в областта на превенцията и изследване на раковите заболявания.

Щатското правителство дори създаде своя проект „100000 Genomes Project“, за да се опита и да намери генетичните причини за много редки заболявания и за рак. Но новото изследване показва, че е малко вероятно проектът да помогне на по-голямата част от страдащите от рак.

„За много често срещаните видове рак, това проучване заключава, че най-малко 70 на сто до 90 на сто от раковите заболявания се дължат на външни рискови фактори – грубо казано, тези 70 на сто до 90 на сто не биха възникнали, ако можехме магически да отдалечим всички рискови фактори „, казва проф. Кевин Макконуей, професор по приложна статистика в Свободния Университет, САЩ.
„Дори някой да е изложен на важните външни рискови фактори, разбира се, че не е сигурно, че при него ще се развие рак – късметът винаги има влияние.“
„Но това изследване показва отново, че трябва да погледнем отвъд чистата случайност и късмет, за да се разберем и да се защитим от рака.“
Професор Пол Фаруа, професор по ракова епидемология, от Кеймбридж университета, заяви: „Тези находки нямат никакви предпоставки за лечението на рак, но ни казват, че повечето ракови заболявания биха били предотвратими, ако знаехме всички от несвойствените рискови фактори, които причиняват болести.“

Текст: 2015, Sarah Knapton, telegraph.co.uk
Фотография: Grégoire Sieuw, National Geographic

Онкологични клиники

Онкологични клиники "доц. д-р. Валентина Цекова" телефони: 02 488 9990 / 02 488 9998 ул. Дамян Груев 6, София

Няма все още коментари.

Остави коментар

Top