Ел. поща: office@onkologiabg.com

ул. Дамян Груев 6, София Вижте на картата

ул. Блага вест 3, София Вижте на картата

бул. Президент Линкълн 128 , София Вижте на картата

бул. Васил Априлов 20, Пловдив МБАЛ "Централ Хоспитал"

ное 5

Обработеното месо и връзката му с рака: три класации, които обясняват всичко, което трябва да знаете за последното предупреждение

Обработеното месо и връзката му с рака: три класации, които обясняват всичко, което трябва да знаете за последното предупреждение

Доказателството е изграждано в продължение на десетилетия и е подкрепено от изобилие от внимателни проучвания

Вие вероятно сте виждали днешните заглавията за факта, че преработено месо е класифицирано като „категорична“ причина за рак. И червеното месо е „вероятна“причина.

Решението – координирано от уважаван международен орган – е било толкова дългоочаквано от медиите, че спекулации за обявяването са започнали още от преди няколко седмици.

Дори два тънки резана бекон на ден могат да „увеличат риска за рак на дебелото черво“

Но връзката между определени видове месо и някои форми на рак – най-вече от рак на дебелото черво – не е „нова“ новина – доказателството е изграждането в продължение на десетилетия, и се подкрепя от много внимателно проучване.

Независимо от това, изявлението е изключително важно. То идва от Международната агенция за изследване на рака (IARC) – група от международни експерти, които разглеждат подробно цялостните доказателства – в този случай повече от 800 проучвания – за това колко възможно е определени неща да причинят рак. Техните решения са с голяма тежест, особено за решенията на правителствата и регулаторите.

Какво означава откритието публикувано в Lancet Oncology на практика? Колко месо е разумно да се яде? И колко случаи на рак са свързани с консумацията на месо?

В този пост ще разгледаме какво означава всъщност класификацията IARC, как червеното и преработеното месо повлияват риска от рак, както и какъв е вероятният размер на това въздействие.

Но преди да продължим, нека да изясним следното: да, продължителната месна диета не е добра за вас. Но пържола, сандвич с бекон или питка с наденички по няколко пъти в седмицата, най-вероятно не е особено притеснително. Като цяло рисковете са много по-ниски, отколкото при пушенето, например.

Какво е „червено“ и „обработено“ месо?

Първо, нека изясним няколко дефиниции.

„Червено“ месо е (както може би бихте могли да предположите) всяко месо, което е в тъмно червен цвят, преди да бъде сготвено – това означава месо като говеждо и агнешко месо, но също така включва и свинско месо.
„Преработено“ месо е месото, което не се продава прясно, а вместо това е било сушено, осолено, пушено или консервирано по друг начин (неща като бекон, колбаси, шунка, кренвирши). Но това не вкючва пресни бургери или кайма.

И двата вида месо се различават от „белите“ меса, като прясно пилешко или пуешко, риба (нито едно от които не изглежда да увеличава риска от рак).

Доказателствата досега …

В момента има голяма съвкупност от доказателства, че ракът на дебелото черво се среща по-често сред хората, които ядат най-много червено и преработено месо.

(Има и все повече доказателства за евентуална връзка и с рака на стомаха, както и с ракана панкреаса, но това не е толкова ясно изразено, колкото връзката с рака на дебелото черво.)

Най-убедителеният преглед на доказателствата за връзката с рака на дебелото черво, идва от анализ от 2011г. от изследователи в WCRF, които комбинират резултатите от редица предишни изследвания, за да се опитат да ‘нарисуват’ цялостната картина.

Те са успели да групират данните, според тези, които са яли най-много червено и преработено месо и тези, които са яли най-малко такива. Една от основните констатации на анализа на WCRF е, че червеното месо и преработено месо не са еднакво вредни: преработено месо е по-силно свързано с рак на червата, отколкото червеното месо.

Резултатите показват, че за тези, които са яли най-много преработено месо, има около 17% по-голям риск от развитие на рак на дебелото черво, отколкото за тези, които са яли най-малко.
„17 процента“ звучи като доста голяма бройка – но това е „относителен“ риск, така че нека го поставим в перспектива и да го конвертираме в абсолютни цифри. Имайте предвид, че това са само приблизителни цифри – рискът за всеки би бил различен, тъй като има много различни фактори, които също оказват влияние.
Знаем, че на всеки 1000 души в Обединеното кралство, около 61 ще развият рак на дебелото черво в някакъв момент от живота си. Онези, които ядат най-малко количество преработено месо, е по-вероятно да имат по-нисък риск за живота си, отколкото останалата част от населението (около 56 случая на 1000 е техния риск).

Анализът на WCRF предполага, че сред 1000 души, които ядат най-многообработено месо, бихме очаквали 66 да развият рак на дебелото черво в някакъв момент от живота си – или 10 повече в сравнение с групата, които ядат по-малко обработено месо.

Как червено и преработено месо предизвикват рак?

Изследователите все още се опитват да формулират точно как червеното и преработенотомесо причиняват клетките да станат ракови, но главните виновници изглеждат някои химикали, намерени в самото месо.

В червено месо проблемите изглежда започват, когато даден химикал на име „хема“ – част от червения пигмент в кръвта, хемоглобин – се разгражда в червата ни до семейство химикали, наречени N-нитрозо съединения. Установено е, че те увреждат клетките, които изграждат червата, така че другите клетки в лигавицата на червата имат за цел да се възпроизведат, за да се самоизлекуват. И това е тази „допълнителна“ репликация, която може да увеличи риска от грешки в развиващото се ДНК в клетките – първата стъпка по пътя към рака.

На всичкото отгоре, обработените червени меса съдържат химикали, които генерират N-нитрозо съединения в червата, като нитритни консерванти.

Готвенето на високи температури месо, като например печене или на барбекю, също може да създаде химикали в месото, които да увеличат риска от рак. Тези химикали обикновено са произведени в по-високи нива в червено и преработено месо, в сравнение с други видове месо.

Но има и други теории – някои изследвания предполагат, че желязото в червено месо може да играе роля, а други предполагат, че бактерия в червата може също да играе роля в тези процеси.

Така че, каквото и да чуете, не е заради качеството на месото или дали е от местния месар или от вашия супермаркет. Доказателствата досега показват, че може би обработката на месото, или химикалите, естествено намиращи се в него, са тези, които увеличават риска от рак.

Какво означава това решение от IARC?

Какъвто и да е скритият механизъм, сега има достатъчно доказателства, за да може IARC да се произнесе, че преработено месо „определено“ причинява рак и че червеното месо „вероятно“ причинява рак. Но за да разберем наистина какво означава това (и какво не означава),трябва да знаете малко повече за категориите на IARC.

Когато IARC оценява доказателствата за конкретен риск от рак, го възлагат на една от няколко групи, които представляват колко уверени са те, че това причинява рак при хора.

Преработено месо е класифицирано като „категорична“ причина за рак (или група 1 канцероген) – същата група, която включва тютюнопушене и алкохол. И червеното месо е „вероятна“ причина за рак (или 2а канцероген група) – същата група, като работата на смени. Въпреки, че това може да звучи тревожно, важно е да се запомни, че тези групи показват колко уверени IARC са, че червеното и преработеното месо причиняват рак, а не колко рак причиняват.

Когато Cancer Research UK обхвана предишно решение на IARC относно дизеловите емисии, професор Дейвид Филипс, експерт в причините за рак, обобщи много хубаво:

„IARC прави“ идентификация на опасността „, а не“ оценка на риска „. Това звучи доста технически, но това, което означава, е, че IARC не е в бизнеса на разказването колко мощно дадено нещо причинява рак – а само дали изобщо го прави или не . За да дам аналогичен пример, помислете за обелките от банани. Те определено могат да причинят злополуки , но на практика това не се случва много често (освен ако не работите във фабрика за банани). И видът на вредите може да е от хлъзване на обелка от банан, което по принцип не е толкова сериозно, колкото, да речем, да си в автомобилна катастрофа. Но по идентификационна система на опасността като тази на IARC, „банановите обелки“ и „коли“ ще дойдат в една категория – и двете определено предизвикват инциденти.

За да поставим нещата в перспектива, нека погледнем как червено и преработено месо се нареждат спрямо тютюнопушенето:

През 2011 г. учени изчислиха, че около 3 на всеки сто души с ракови заболявания във Великобритания се дължат на консумация на прекалено много червено и преработено месо (това са около 8800 случая всяка година). Това се сравнява спрямо 64,500 случаи всяка година, причинени от тютюнопушенето (или 19 на сто от всички ракови заболявания).

Червеното и преработеното месо имат ли все още място в една здравословна диета?

Нищо от това не означава, че едно-единствено базирано на месо хранене е „лошо за вас“. Това, което означава е, че редовното ядене на големи количества червено и преработено месо в продължение на дълъг период от време, може би не е най-добрият подход, ако се стремите да живеете дълъг и здравословен живот. Месото е глоба в умерени количества – това е добър източник на някои хранителни вещества като протеини, желязо и цинк. Просто трябва да бъдете разумни, а не да ядете прекалено много и прекалено често от него.

Така че колко е „разумното“ количество месо? Това е много по-сложен за отговор въпрос. Доказателствата досега не насочват към определена стойност, която е, от гледна точка на риска от рак,“твърде много“. Всичко, което можем да кажем е, че като цяло, рискът е по-малък, когато ядете по-малко червено и преработено месо. Въз основа на набор от съображения за здравето, правителството съветва хората, които ядат повече от 90 гр (тегло в сготвено състояние) на червено и / или преработено месо на ден, да го намалят до 70 гр или по-малко.

Но как всъщност изглеждат тези порции?

Ако сте човек, който спазва високо наситена на месо диета и се притеснявате от провокирането на рак, може би трябва да се замислите за намаляване. Това не означава, че трябва да започнете да наваксвате с тофу, освен ако не искате, а просто означава да се опитвате да ядете по-малки и по-малко на брой порции (чрез добавяне на повече зеленчуци, боб и бобови култури), или вместо това изберете пилешко месо или риба. Както казахме по-горе, няма силни доказателства, свързващи пресните бели меса като пилешко, пуешко, или риба с който и да е вид рак.

Така че нашите съвети за хранене остава същите: яжте много фибри, плодове и зеленчуци; намалете червеното и преработеното месо и сол; и ограничите приема на алкохол. Може и да звучи скучно, но това е вярно: здравословен начин на живот зависи изцяло от умереността.

Освен тютюнопушенето: то винаги е лошо за вас.

Източник текст: 2015, Casey Dunlop, „Independent“ UK
Фотография: Photo courtesy of Shutterstock

Онкологични клиники

Онкологични клиники "доц. д-р. Валентина Цекова" телефони: 02 488 9990 / 02 488 9998 ул. Дамян Груев 6, София

Няма все още коментари.

Остави коментар

Top