Ел. поща: office@onkologiabg.com

ул. Дамян Груев 6, София Вижте на картата

ул. Блага вест 3, София Вижте на картата

бул. Президент Линкълн 128 , София Вижте на картата

бул. Васил Априлов 20, Пловдив МБАЛ "Централ Хоспитал"

окт 14

Да, ранното диагностициране на рак на гърдата има значение

Да, ранното диагностициране на рак на гърдата има значение

„British Medical Journal“ публикува обширен анализ, показващ, че през последните години, стадият все още има значение, що се касае до колко години живеят жените, след като им е поставена диагнозата „рак на гърдата“. В изследването са взели участие приблизително 174,000 холандки.
Констатациите са в противоречие с популярния в пресата възглед, че откриването на рак на гърдата в начален стадий е без особена стойност в съвременната онкология.
Това погрешно схващане се базира на често цитирано ретроспективно проучване, наред с други, в което двамата автори (лекари), отдават по-големия процент оцелели след рак на гърдата не на мамографията, а на прогреса в лечението.
Breast Cancer Action, твърди, че „ранното диагностициране не спасява животи“. New York Times също разпространява идеята, че ползите от ранното откриване на рак на гърдата са свръх преувеличени.
Най-важните резултати от новия доклад на BMJ са два ясно изразени такива: първо, оцеляването на жени, чийто рак на гърдата включва и лимфните възли, е значително по-малко, отколкото това на жените, чиите лимфни възли са останали незасегнати. Второ, по-големият и инвазивен тумор на гърдата предвещава по-малко благоприятни шансове за дългосрочното оцеляване, отколкото с по-малък инвазивен рак.

Независимо дали мамографията е или не е ефективна за ранното диагностициране на рак на гърдата, тези открития демонстрират настоящото предимство на ранното диагностициране. Така че, ако мамографията през 2015г. не е достатъчно добра, резонните следващи стъпки са или да се направи по-добра, или по-съдържателна откъм качество (на ниво население) или да се разработи алтернатива, „по-висш“ инструмент за преглед за жени с риск от заболяване или смърт от рак на гърдата – и това би включило повечето жени на средна възраст, някои по-млади, изложени на по-голям риск, както и много по-възрастни жени.

Изследователите от Медицински център на Erasmus University, холандската организация „Comprehensive Cancer“ и университета в Твенте, използват общонационалния раков регистър на Холандия за идентифициране и проследяване на възрастта на пациентите с рак на гърдата, стадий на рака, лечение и смъртни случаи след поставяне на диагнозата. Те разлеждат респективно в две големи групи пациенти: жени с първичен рак на гърдата, диагностицигани в годините 1999 – 2005 г. (80,228 жени, средна възраст 59); и жени с рак на гърдата, диагностициран в годините 2006-2012 (93569 жени, средна възраст 60).

Изследователите наблюдават някои неизненадващи тенденции. Данни от по-късен времеви интервал (2006-2012) показват изместване към диагнози в по-ранен етап, повече нискодиференцирани тумори, увеличаване на лумпектомията и увеличена употреба на лекарства, включително хормонални лечения.

Източник текст: 2015, „Yes, Early Breast Cancer Detection Does Matter, New Study Finds“, Forbes
Фотография: Cesar Vega

Онкологични клиники

Онкологични клиники "доц. д-р. Валентина Цекова" телефони: 02 488 9990 / 02 488 9998 ул. Дамян Груев 6, София

Няма все още коментари.

Остави коментар

Top