Ел. поща: office@onkologiabg.com

ул. Дамян Груев 6, София Вижте на картата

ул. Блага вест 3, София Вижте на картата

бул. Президент Линкълн 128 , София Вижте на картата

бул. Васил Априлов 20, Пловдив МБАЛ "Централ Хоспитал"

окт 9

Защо слоновете може да притежават лек за рака

Защо слоновете може да притежават лек за рака

Слоновете носят 20 копия от подтискащия рака ген TP53, който спира възпроизводството на увредена ДНК и го възспира от предизвикване на тумори, са установили учени.

Слоновете може да притежават ключа към борбата с рака, след като учени са открили, че те носят голям брой гени, които подтискат растежа на туморите.
Изследователи дълго са се чудели защо слоновете рядко развиват рак, въпреки че продължителността на техния живот е близка до тази на хората – около 70 години. В момента екип от университета в Чикаго е открил, че големите бозайници носят 20 копия от гена ТР53, подтискащ рака. Повечето други видове, включително хората, носят една група.
Учените са установили, че допълнителните копия на гена са увеличили сензитивността към повреда на ДНК, което причинява бързото „самоубийство“ на клетките, преди да се размножат или да формират тумори.

Изследването също установява, че когато същите гени са били активирани в мишки, те са добили същата резистентност към рака, както слоновете, което предлопага, че този метод може да се използва с цел блокиране на разпространението на рака.
Авторът на изследването, Д-р Линч, казва: „Основна пречка за развитието на големи размери на тялото при животните е повишеният риск от развитието на рак. Ако всички клетки имат подобен риск за злокачествена трансформация, организмът с много клетки би трябвало да има по-голям риск от развитие на рак, отколкото организмите с по-малко клетки. Организми с по-дълга продължителност на живота имат повече време да акумулират мутациите, предизвикващи рака, отколкото имат организмите с по-кратка продължителност на живота, следователно би трябвало да има по-голям риск за първите да развият рак.“
Въпреки това учените открили, че слоновете не са изложени на повишен риск от рак и наричат откритието си „Парадоксът на Пето“, кръстено на учения от Оксфордския университет Сър Ричард Пето, който открил, че честота на рака не корелира с броя на клетките в организма.

Големи същества с дълга продължителност на живота, каквито са слоновете и китовете, не са имали по-голям шанс за развитие на рак и всъщност изглеждало по-малко вероятно да умрат от тази болест. Дори за средните по размер животни като сърната има по-малък риск, едва 2% от популацията умират от рак.
Сега учените смятат, че знаят защо. Слоновете са първите видове, за които е установено, че имат 20 копия от гена, възспиращ растежа на рака чрез набелязване на увредените ДНК клетки и пречещ им да се размножават.
Проучванията показват, че тази мутация може би е позволила на по-едрите животни да се развиват, без да страдат от опустошенията на рака, който е трябвало да съвпада с голям растеж.
„Тези резултати предполагат, че увеличаването на броя на копията на ТР53 може да са изиграли пряка роля в еволюцията на много големите размери на тялото,“ добавя Линч. „Тези промени очевидно са се развили без основни свързани с живота компромиси, като например скъсена продължителност на живот, ускорено остаряване или намалена плодовитост.
„Може би е възможно да се направи лекарство, което имитира функцията на гена ТР53. Следващите стъпки са да се разбере с точност как точно тези допълнителни копия работят в клетката и дали има други гени, съдържащи специфичните за слоновете промени, които са причината за тяхната ракова устойчивост.“
Изследователите се надяват, че може би сега вече би било възможно да се използва този новооткрит протеин с цел развитие на нови лечения на рака, които не просто да спрат рака от разсейване в тялото, но и преди всичко от развитие на болестта.

По текст: 2015 Sarah Knapton
Снимка: Chris McLennan

Онкологични клиники

Онкологични клиники "доц. д-р. Валентина Цекова" телефони: 02 488 9990 / 02 488 9998 ул. Дамян Груев 6, София

Няма все още коментари.

Остави коментар

Top