Ел. поща: office@onkologiabg.com

ул. Дамян Груев 6, София Вижте на картата

ул. Блага вест 3, София Вижте на картата

бул. Президент Линкълн 128 , София Вижте на картата

бул. Васил Априлов 20, Пловдив МБАЛ "Централ Хоспитал"

ное 25

Как да контролираме гаденето и повръщането при химиотерапия

Как да контролираме гаденето и повръщането при химиотерапия

Гаденето и повръщането са странични ефекти на някои видове химиотерапия, но много може да бъде направено, за да се предотвратят или намалят тези реакции и да накарат пациентите да се чувстват по-комфортно по време на противотуморната терапия.

Каква е причината за гаденето при химиотерапия

Дали пациентите ще изпитат страничните ефекти зависи от вида химиотерапия, с която се лекуват, тъй като не всички противотуморни терапии предизвикват гадене и повръщане. Други фактори, които оказват влияние върху гаденето и повръщането, е дозировката на медикаментите, как и кога се прилагат, дали пациентите са изпитали гадене и повръщане при предишни химиотерапии, както и други заболявания, несвързани с химиотерапията. Гаденето е много по-често от повръщането.

Защо химиотерапията отключва тези неприятни странични ефекти?

Веществата, които се отделят по време на химиотерапията е възможно да стимулират зони в мозъка, които се наричат отключващи хеморецепторите зони, които разпознават химикалите като токсини. Гаденето и повръщането са реакцията на организма към тези чужди вещества.

Как да се борим с гаденето при химиотерапия?

Лекуващият лекар може да предпише медикаменти против гаденето (наричани още антиеметици), за да бъде предотвратен свързания с химиотерапията стомашен дискомфорт. Тъй като внезапното гадене или повръщане е най-вероятно да се появи в първите 24 часа след химиотерапията, антиеметиците обикновено се прилагат 30-60 минути преди да започне химиотерапията и може да продължи по предписание няколко часа или дни след лечението (понякога се появява късно гадене, което се наблюдава 2–5 дни след лечението с определени видове химиотерапия). Пациентите могат да получат и допълнително лечение за справяне с гаденето и повръщането по преценка на нашите лекари.

Какво могат пациентите на химиотерапия да направят сами, за да подтиснат свързаното с химиотерапията гадене?

Да се хранят малки порции, но по-често. Пациентите трябва да се опитат да се хранят по 6 до 8 пъти дневно, вместо по-рядко на по-големи порции храна.

Да избягват мазни или пикантни храни със силен мирис. Студени и леки храни са за предпочитане, защото те не водят до дразнещи аромати.

Да пият много течности. Целта е 8–10 чаши течност дневно, за предпочитане между храненията вместо по тяхно време. Напитките са хладни-вода, неподсладени плодови сокове, ментов чай или газирани напитки. Тъй като джинджифилът облекчава гаденето, може да се използва джинджифилов чай. Бистри супи и сладолед също се препоръчват. Ако ароматите предизвикват гадене, може да се използват сламки или затворени с капак чаши.

Между храненията, пациентите трябва да хапват дребни хапки, за да подтиснат гаденeто. Това могат да бъдат сухи храни като припечени филийки, сухар, солети. Смученето на бонбони с вкус на лимон, мента или джинджифил също помага на много пациенти.

Не бива да яде от любимото си ястие, когато пациентът чувства гадене. Това ще го предпази да се отвращава от любимите си храни на по-късен етап.

За пациентите, които живеят самостоятелно и няма кой да им помага в готвенето, е добре да сготвят и замразят различни ястия, преди да започне лечението. Това до голяма степен ще помогне да се избегне гаденето, което биха предизвикали миризмите по време на готвене. Храненето в добре проветрено помещение, на терасата или двора, също намалява излагането на миризми.

Не бива да се ляга на дясната страна след нахранване. Ако пациентът има желание да си почине в рамките на половин час след хранене е добре да седне или полегне като главата е в изправено положение.

Всеки пациент трябва да определи коя е най-добрата стратегия за него. Кога е най-доброто време за храна или питие? Някои хора се чувстват по-добре, когато хапват леко точно преди химиотерапията. Други пък, когато приемат химиотерапията, предпочитат да е на гладно и да са жадни. Всеки път, когато пациентите започват нов цикъл лечение е добре да предупреждават лекаря или мед. сестра кое ги е накарало да се почувстват добре или не при предходната визита.
Пациентите трябва много да си почиват. Пациентите трябва да се опитат да дремнат, когато им се догади.
Разсейване. Може да помогне да се фокусира вниманието върху музика, любимо хоби, кръстословици, телевизия, четене или писане.

Техники за релаксация.

Медитацията и дълбокото дишане могат значително да помогнат справянето с гаденето.

Никога не се предавай!

Понякога е необходим повече от един опит, за да се ориентира лекуващия лекар кое е най-добро за пациента по отношение на подтискането на гаденето. Пациентите трябва постоянно да споделят с нашите лекари и медицински сестри, за да се ориентират те по-бързо в стратегията за намаляване на гаденето. Пациентите трябва да запомнят, че винаги може да се чувстват и по-добре.

Онкологични клиники

Онкологични клиники "доц. д-р. Валентина Цекова" телефони: 02 488 9990 / 02 488 9998 ул. Дамян Груев 6, София

Коментари (7)

Остави коментар
 1. 25.11.2013
  Когато си от другият край на реката (е здрав човек) вижданията са различни.Вярно е има зофран и др. медикаменти за облекчаване на повръщането ,но имах терапии с ИРИНОТЕКАН 10 на брой и 24 ч. повръщането ми беше най-усложнителнота химия.незнам до-колко ми помогна този препарат ,но сега съм в ремисия 1 год.и съм на монотерапия с АВАСТИН и нямам тези странични деиствия.организма ми го понася мн.добре.Успех и се борете.... Отговор
 2. 25.11.2013
  Аз мисля, че най-важното е да гледаш позитивно, да не се страхуваш, да вярваш на лекарите, и всичко ще си дойде на мястото Отговор
 3. 26.11.2013
  Марихуана. И проблемът с гаденето е решен. Колкото повече хора го разберат - толкова по-добре. Връща апетита, подобрява настроението, намалява болките и гаденето. Отговор
  • Обръщаме внимание, че марихуаната е нелегална субстанция в България и не е разрешена за употреба дори за медицински цели. Отговор
 4. 12.08.2014
  Дали е разрешена или не има ли значение ако помага и няма странични ефекти. В последно врене изчетох много за марихуаната и нейните ползи в лечението и за ракови заболявания. Дайте повече информация! Отговор
  • Може би сте прав, но моля да ни разберете, че нямаме право да предоставяме информация за забранени със закон субстанции. Няма да има по-щастливи хора от нас, ако се окаже, че едно или друго вещество, независимо от статута му, може да помогне ефективно на нашите пациенти да се чувстват по-добре, при положение, че не нанасят други вреди. Отговор
 5. 20.06.2017
  Назначиха ми две химиотерапии за две седмици. Може ли да спя по време на химиотерапия? Отговор

Остави коментар

Top