Ел. поща: office@onkologiabg.com

ул. Дамян Груев 6, София Вижте на картата

ул. Блага вест 3, София Вижте на картата

бул. Президент Линкълн 128 , София Вижте на картата

бул. Васил Априлов 20, Пловдив МБАЛ "Централ Хоспитал"

ное 5

Второ мнение: как по-добре да разберем нашия лечебен план

Второ мнение: как по-добре да разберем нашия лечебен план

Твърде вероятно е пациент с поставена онкологична диагноза да обмисли консултация от типа „Второ мнение“. Възможно е пациентът да има опасения, че това ще бъде обидно за лекуващия лекар, че може да доведе до криза в доверието между пациента и лекаря. Тези опасения са ненужни—търсенето на второ мнение е честа практика. В някои държави застрахователните фондове дори го изискват. От друга страна същият този лекуващ лекар предоставя „Второ мнение“ за други пациенти.

Ползата от „Второ мнение“ може да бъде дори и потвърждението, че избраният лечебен план е наистина най-добрият. „Второто мнение“ помага при направата на избор накъде да се продължи с лечението—понякога има избор между хирургично лечение или лъчелечение. Възможно е пациентът да бъде включен в клинично проучване, което се провежда в центъра, в който е потърсил „Второ мнение“. Общо взето търсенето на „Второ мнение“ може да помогне като увеличи вариантите и помогне за по-лесното взимане на решение, с по-голяма увереност.

Когато пациентът реши да търси „Второ мнение“, първо трябва да повери мястото, специалиста, да уговори час за консултация. Също толкова важно е пациентът да провери и си запише точно какви документи ще са необходими на лекаря, за да извърши консултацията—епикризи, рентгенови снимки, блокчета. Може да са необходими и CD-та на някои от направените изследвания.
Разбира се, че също толкова важно е лекарят да прегледа и самият пациент, през което време пациентът може да зададе всички свои въпроси към специалиста.

Пациентът не бива да забравя, че обикновено всяка подобна консултация завършва с писмен доклад.

Ако срещнете непознати думи, потърсете тук. Ако все още не намирате отговор, пишете ни, за да включим и отговора на Вашия въпрос.

Онкологични клиники

Онкологични клиники "доц. д-р. Валентина Цекова" телефони: 02 488 9990 / 02 488 9998 ул. Дамян Груев 6, София

  • 4 мита за онколозите | Dara Help - 14.05.2015

    […] мнение.  Няма нищо обидно в това пациент да потърси второ мнение от друг колега. Разбират притесненията и множеството […]

  • -->

    Остави коментар

    Top