Ел. поща: office@onkologiabg.com

ул. Дамян Груев 6, София Вижте на картата

ул. Блага вест 3, София Вижте на картата

бул. Президент Линкълн 128 , София Вижте на картата

бул. Васил Априлов 20, Пловдив МБАЛ "Централ Хоспитал"

сеп 11

Доц. Константа Тимчева, шеф на асоциацията по медицинска онкология: Вече и тийнейджърите са с рак

Доц. Константа Тимчева, шеф на асоциацията по медицинска онкология: Вече и тийнейджърите са с рак

Доц. Константа Тимчева, шеф на асоциацията по медицинска онкология: Вече и тийнейджърите са с рак | 11.09.2012 | България днес | Деяна ПАВЛОВА
– Доц. Тимчева, намалява ли възрастта на болните от рак у нас?
– За съжаление да. Злокачествените образувания не щадят никоя възраст. Винаги е имало случаи в много млада възраст, но напоследък зачестяват. Имахме едно 18-годишно момиче, което консултирахме. Много са и пациентите на 20-21 г., които са с рак на млечната жлеза.
Има тенденция на подмладяване на рака, както и на увеличаване на честотата.
– Какво показват цифрите – колко са болните от рак у нас и с колко се увеличават на година?
– Над 30 хил., до 35 хил. са новите болни на година. Около 300 хил. са онкологично страдащите у нас в момента. Случаите се натрупват все повече. Допреди няколко години имахме около 200 хил. болни.
Нараства заболеваемостта, както и смъртността. Само при някои видове рак смъртните случаи намаляват. Така е при рака на млечната жлеза.
– Къде е пикът на рака, в кои органи?
– Увеличава се честотата при дебелото черво и простатата. Също и ракът на гърдата. Има и все повече хора със злокачествени тумори, които, ако бяха открити по-рано, можеха да се оперират. В тази насока в различните страни имат успехи при лечението, защото профилактиката им е на високо ниво. Заболяванията се хващат в ранна фаза.
При нас обаче случаите на пациенти в напреднал стадий са много. Нямаме скрининг, профилактиката сега прави първи стъпки след голям период, в който пасувахме.
– Имаме ли необходимата апаратура за лечение?
– Легловата база на химиотерапията е недостатъчна. Стари са лечебните заведения и няма как да се разширят съответните отделения. Не достигат апарати за лъчетерапия. Появяват се нови болници, но те все още не разполагат с необходимите специалисти. Такъв е контрастът.
– Какъв е капацитетът и по колко време се чака за лъчетерапия?
– В Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) в София чак до февруари догодина има записани хора. При химиотерапията записваме пациенти за месец напред.
Точно за тази процедура наистина не достигат легла, тъй като изискването на здравната каса е по клинична пътека да се стои минимум 2 дни в болницата. Има терапевтични схеми, които изискват и от 5-до 8-дневен престой. Необходимо е легло, за да се обслужват пациентите качествено.
В същото време обаче няма достатъчно за всички. Съществува проблем и със средствата, които здравната каса отпуска. Повечето пациенти ги приемаме за извършване на клинични процедури, тъй като се стои по-кратко в болницата и така може да се приемат повече пациенти. В същото време обаче цената на клиничната процедура при химиотерапия е една трета от тази на клиничната пътека. Налага се лечебните заведения да дофинансират дейността.
– Линейният ускорител в столичната болница по онкология често се разваля, какво е състоянието му в момента?
– Да, този проблем съществува постоянно, тъй като уредът е много натоварен. Апаратът обслужва болни от цялата страна. Сега вече имаме надежда да се купи още един. Одобрен е проект за взимане на нов линеен ускорител. Ще се подготви мястото, в което ще бъде поставен, в края на годината. Средствата за него ще се отпуснат по европейски програми.
– Много пациенти възлагат надежди на киберножа, който скоро се очаква също да пристигне в България. Кога болните българи ще могат да се възползват от него?
– Не знам кога ще бъде внесен. Знам, че още проф. Анна-Мария Борисова, докато беше здравен министър, планираше да закупи такъв кибернож. След това се отложиха нещата във времето и сега не знам какви са сроковете. Със сигурност обаче имаме специалисти, които ще могат да провеждат лечение с него.
Киберножът е вид лъчетерапия и голяма част от болните, които се лекуват в чужбина, отиват там точно заради него. Прилага се при мозъчни тумори, метастази или единични метастази във вътрешни органи.
– Колко хора идват да се лекуват в Ракова болница месечно?
– Желаещите са много повече от тези, които можем да поемем. Около 400-450 души се лекуват месечно по пътеки и процедури. Бихме могли да вземем и повече, но нямаме достатъчно легла. Имаме едва 30 легла и от много години е така.
Около половината от пациентите идват именно за химиотерапия. Ако годишно през болницата минават 12 хил. болни, 6 хил. постъпват за химиотерапия. Това означава, че за това лечение трябва сериозна леглова база, поне един етаж като пространство. Ние обаче имаме 5 стаи и 2-3 кабинета.
– Връщате ли пациенти?
– Стараем се да не се стига дотам. Лошото е, че когато има много болни, записваме за късни дати, защото се съобразяваме с изискванията на здравната каса – за всеки болен да има по едно легло.
– Казахте, че не достигат парите, къде са най-нужни?
– Ще предложим от другата година да се въведе нова клинична пътека за болни с усложнения от химиотерапията. Имаме уверения от касата това да се случи. Наистина контингентът при нас е разнообразен. Хората, които се лекуват по клинична процедура, са като тези, които идват по пътеки, но финансирането е трикратно по-малко. То е смешно. Има и една друга част болни, под 10%, които са тежкоболни. Те постъпват с усложнения от химиотерапията. Това е един метод на лечение, който е много специфичен и изисква добра подготовка. Крие много рискове от усложнения от различно естество. Тези болни трябва да бъдат в стерилна обстановка, прилага се скъп антибиотик, правят се кръвопреливания. Разходите за тях са големи, затова бихме искали да се оформи за тях отделна пътека.

Онкологични клиники

Онкологични клиники "доц. д-р. Валентина Цекова" телефони: 02 488 9990 / 02 488 9998 ул. Дамян Груев 6, София

Няма все още коментари.

Остави коментар

Top