Ел. поща: office@onkologiabg.com

ул. Дамян Груев 6, София Вижте на картата

ул. Блага вест 3, София Вижте на картата

бул. Васил Априлов 20, Пловдив МБАЛ "Централ Хоспитал"

сеп 11

Доц. Константа Тимчева, шеф на асоциацията по медицинска онкология: Вече и тийнейджърите са с рак

Доц. Константа Тимчева, шеф на асоциацията по медицинска онкология: Вече и тийнейджърите са с рак

Доц. Константа Тимчева, шеф на асоциацията по медицинска онкология: Вече и тийнейджърите са с рак | 11.09.2012 | България днес | Деяна ПАВЛОВА
– Доц. Тимчева, намалява ли възрастта на болните от рак у нас?
– За съжаление да. Злокачествените образувания не щадят никоя възраст. Винаги е имало случаи в много млада възраст, но напоследък зачестяват. Имахме едно 18-годишно момиче, което консултирахме. Много са и пациентите на 20-21 г., които са с рак на млечната жлеза.
Има тенденция на подмладяване на рака, както и на увеличаване на честотата.
– Какво показват цифрите – колко са болните от рак у нас и с колко се увеличават на година?
– Над 30 хил., до 35 хил. са новите болни на година. Около 300 хил. са онкологично страдащите у нас в момента. Случаите се натрупват все повече. Допреди няколко години имахме около 200 хил. болни.
Нараства заболеваемостта, както и смъртността. Само при някои видове рак смъртните случаи намаляват. Така е при рака на млечната жлеза.
– Къде е пикът на рака, в кои органи?
– Увеличава се честотата при дебелото черво и простатата. Също и ракът на гърдата. Има и все повече хора със злокачествени тумори, които, ако бяха открити по-рано, можеха да се оперират. В тази насока в различните страни имат успехи при лечението, защото профилактиката им е на високо ниво. Заболяванията се хващат в ранна фаза.
При нас обаче случаите на пациенти в напреднал стадий са много. Нямаме скрининг, профилактиката сега прави първи стъпки след голям период, в който пасувахме.
– Имаме ли необходимата апаратура за лечение?
– Легловата база на химиотерапията е недостатъчна. Стари са лечебните заведения и няма как да се разширят съответните отделения. Не достигат апарати за лъчетерапия. Появяват се нови болници, но те все още не разполагат с необходимите специалисти. Такъв е контрастът.
– Какъв е капацитетът и по колко време се чака за лъчетерапия?
– В Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) в София чак до февруари догодина има записани хора. При химиотерапията записваме пациенти за месец напред.
Точно за тази процедура наистина не достигат легла, тъй като изискването на здравната каса е по клинична пътека да се стои минимум 2 дни в болницата. Има терапевтични схеми, които изискват и от 5-до 8-дневен престой. Необходимо е легло, за да се обслужват пациентите качествено.
В същото време обаче няма достатъчно за всички. Съществува проблем и със средствата, които здравната каса отпуска. Повечето пациенти ги приемаме за извършване на клинични процедури, тъй като се стои по-кратко в болницата и така може да се приемат повече пациенти. В същото време обаче цената на клиничната процедура при химиотерапия е една трета от тази на клиничната пътека. Налага се лечебните заведения да дофинансират дейността.
– Линейният ускорител в столичната болница по онкология често се разваля, какво е състоянието му в момента?
– Да, този проблем съществува постоянно, тъй като уредът е много натоварен. Апаратът обслужва болни от цялата страна. Сега вече имаме надежда да се купи още един. Одобрен е проект за взимане на нов линеен ускорител. Ще се подготви мястото, в което ще бъде поставен, в края на годината. Средствата за него ще се отпуснат по европейски програми.
– Много пациенти възлагат надежди на киберножа, който скоро се очаква също да пристигне в България. Кога болните българи ще могат да се възползват от него?
– Не знам кога ще бъде внесен. Знам, че още проф. Анна-Мария Борисова, докато беше здравен министър, планираше да закупи такъв кибернож. След това се отложиха нещата във времето и сега не знам какви са сроковете. Със сигурност обаче имаме специалисти, които ще могат да провеждат лечение с него.
Киберножът е вид лъчетерапия и голяма част от болните, които се лекуват в чужбина, отиват там точно заради него. Прилага се при мозъчни тумори, метастази или единични метастази във вътрешни органи.
– Колко хора идват да се лекуват в Ракова болница месечно?
– Желаещите са много повече от тези, които можем да поемем. Около 400-450 души се лекуват месечно по пътеки и процедури. Бихме могли да вземем и повече, но нямаме достатъчно легла. Имаме едва 30 легла и от много години е така.
Около половината от пациентите идват именно за химиотерапия. Ако годишно през болницата минават 12 хил. болни, 6 хил. постъпват за химиотерапия. Това означава, че за това лечение трябва сериозна леглова база, поне един етаж като пространство. Ние обаче имаме 5 стаи и 2-3 кабинета.
– Връщате ли пациенти?
– Стараем се да не се стига дотам. Лошото е, че когато има много болни, записваме за късни дати, защото се съобразяваме с изискванията на здравната каса – за всеки болен да има по едно легло.
– Казахте, че не достигат парите, къде са най-нужни?
– Ще предложим от другата година да се въведе нова клинична пътека за болни с усложнения от химиотерапията. Имаме уверения от касата това да се случи. Наистина контингентът при нас е разнообразен. Хората, които се лекуват по клинична процедура, са като тези, които идват по пътеки, но финансирането е трикратно по-малко. То е смешно. Има и една друга част болни, под 10%, които са тежкоболни. Те постъпват с усложнения от химиотерапията. Това е един метод на лечение, който е много специфичен и изисква добра подготовка. Крие много рискове от усложнения от различно естество. Тези болни трябва да бъдат в стерилна обстановка, прилага се скъп антибиотик, правят се кръвопреливания. Разходите за тях са големи, затова бихме искали да се оформи за тях отделна пътека.

Онкологични клиники

Онкологични клиники "доц. д-р. Валентина Цекова" телефони: 02 488 9990 / 02 488 9998 ул. Дамян Груев 6, София

Няма все още коментари.

Остави коментар

Top