Ел. поща: office@onkologiabg.com

ул. Дамян Груев 6, София Вижте на картата

ул. Блага вест 3, София Вижте на картата

бул. Президент Линкълн 128 , София Вижте на картата

бул. Васил Априлов 20, Пловдив МБАЛ "Централ Хоспитал"

май 23

Какво Ви ‘говори’ цветът на урината?

Какво Ви ‘говори’ цветът на урината?

Как изглежда нормалната урина?

Как да разберете, че урината Ви е ‘нормална’? Как да разпознаете ‘ненормалния цвят’ на урината си? Всеки път, когато цветът на Вашата урина не е светло жълт или сламено жълт, може да се счита за ‘ненормален цвят’. ‘Ненормалният цвят’ на урината означава ли здравословен проблем или опасност?
Нашата цел не е да Ви уплашим, а да Ви информираме. Решението за това, какво да направите след това е изцяло Ваше.
На първо място, запомнете, че цветът на урината обикновено е само симптом, а не заболяване сам по себе си. Какво може да промени цвета:

Трите главни причини за промяна на цвета на урината са:
1. Храни, които сте приели
2. Медикаменти, които сте приели
3. Здравословен проблем
Ако забележите промяна е цвета се замислете какво сте яли или какви медикаменти сте приели. Възможно е и да сте се дехидратирали ако не сте приели достатъчно течности.

Син цвят
Наистина? Да!
Обикновено светло син цвят урината придобива след определни храни или медикаменти. Наличието на бои в храните или медикаментите могат да променят света в син. Медикаментът триамтерен и виаграта могат да променят цвета в син.

Безцветна урина
Безцветната урина може да означава, че сте здрави. Безцветната урина означава, че сте добре хидратирани, т.е. здрави в повечето случаи. Колкото сте по-здрави, толкова по-безцветна е урината Ви. Обикновено е така. Но при диабетиците, които приемат често вода, урината също е често безцветна.

Тъмно жълта урина
Обикновено означава, че не сте приели достатъчно течности. Нормално е да приемате по около 8 чаши вода дневно. Ако не го правите, урината Ви се концентрира и придобива тъмно жълт цвят. Възможно е причината да е и в някои храни – например аспержи, които променят и силата на мириса й. Аналгетиците в по-голямата си част водят до по-тъмен цвят на урината. Кръв в урината също е причина, заедно с хемолитичната анемия или хепатита.

Оранжев цвят
Много са храните, които могат да доведат до оранжев цвят: горски плодове като боровинки и червеното цвекло най-често. Дехидратацията е друга честа причина за оранжев цвят. От заболяванията, холестазата, т.е. запушване на жлъчните пътища, предизвиква жълтеница и промяна в цвета на урината в оранжев.

Червен цвят
Може да бъде предизвикан от някои храни и медикаменти – лаксативни средства, антикоагуланти, вит.В, който се съдържа в много хранителни добавки. В други случаи причината е хематурия, т.е. кръв в урината. Кръвта в урината може да предизвика и розов цвят. Незабавно потърсете лекарска помощ!

Кръвта в урината може да означава рак на пикочния мехур!

slavy

  • Кръв в урината или семенната течност: 25 симптома на рак, които мъжете са склонни да игнорират | Онкология БГ - 21.06.2012

    […] като розови нишки. Повече можете да прочетете тук. публикувано от slavy | 0 […]

  • -->

    Остави коментар

    Top