Ел. поща: office@onkologiabg.com

ул. Дамян Груев 6, София Вижте на картата

ул. Блага вест 3, София Вижте на картата

бул. Президент Линкълн 128 , София Вижте на картата

бул. Васил Априлов 20, Пловдив МБАЛ "Централ Хоспитал"

Рискови фактори за рак на гърдата

Рисков фактор е всяко нещо, което може да увеличи вероятността да се разболеете от дадено заболяване. Това да имате един или няколко рискови фактора не означава непременно, че ще развиете рак. Много жени, които се разболяват от рак на гърдата нямат нито един известен рисков фактор, освен, че просто са жени.

Прочетете още >

Рискови фактори за колоректален рак

Наличие на диета богата на мазнини и белтъци и недостатъчен прием на плодове, зеленчуци, фибри, са само част от рисковите фактори за наличието на колоректален рак. Научете повече за това как да се предпазите от този тумор.

Прочетете още >

Рискови фактори за рак на белите дробове

Рисков фактор е всичко, което увеличава вероятността човек да се разболее от дадено заболяване, включително рак. Да си в досег с рисков фактор или даже с няколко, не означава непременно, че ще се разболееш. Все пак вероятността нараства значително.

Прочетете още >

Рискови фактори за рак на простата

Единствените ясно установени рискови фактори при рака на простатата са: възрастта, етнична/расова принадлежност и случаи на рак в семейството. Повече от 65% от всички случаи се диагностицират при мъже над 65 г. Заболяването е често срещано в Европа и Северна Америка, но е много рядко в Азия и Южна Америка. Съвременни генетични изследвания показват, че при 5% – 10% от случаите има силно фамилно предразположение. Има научни данни също и за това че диета богата на наситени мастни киселини може също да е рисков фактор. Съществуват също и доказателства, че затлъстяването е свързано с рака на простатата.

Прочетете още >

Рискови фактори за рак на маточната шийка

Основанта причина за рак на маточната шийка е инфекцията с определн вид човешки папиломен вирус (HPV). Жени, които започват да водят сексуален живот в ранна възраст или които имат множество сексулани пратньори са с повишен риск от инфекция с HPV и съответно повишен риск от развитие на рак на шийката. Възможно е обаче жена да се инфектира с HPV дори и да е имала дори и само сексулаен партньор ако той е носител. Трябва да се отбележи че инфекцията с HPV е често срещана при здрави жени и рядко води до рак на шийката.

Прочетете още >